Om Hanna Fahls krönika på DN, om håret, kvinnligheten, normen och hur det förändrat mig.

14.04.2014 kl. 15:32

Fick tips av Jonna om Hanna Fahls krönika på DN om den korta kvinnofrisyren.  Om hur kvinnohåret inte får vara bara hår, utan att det alltid ses som ett uttryck för en åsikt. (Läs krönikan Här.) Hanna skriver bl.a. att "..kulturen om och om igen inpräntar i oss att långt hår är synonymt med kvinnlig identitet, fertilitet och heterosexuell attraktionskraft....".

Hanna skriver också;   "I januari spreds en krönika med titeln ”Girls with short hair are damaged”. Någon okänd snubbe med pseudonymen ”Tuthmosis” lade ut texten kring hur ”långt hår är i princip universellt attraktivt för män” och att de som klipper av det är ”jobbigare, mer maskulina, mer sinnesförvirrade”. Texten har nästan 10.000 kommentarer och har fått 240.000 ”likes” på Facebook." 

Tur att jag inte är vän med "Tuthmosis" och hans vänner.

Själv har ju gått från mellanlånghårig blond (page med lugg, väldigt snäll och tam frisyr) till skallig -utan varken fransar eller bryn- till mörk och korthårig, allt inom ett halvår. Och reaktionerna? Min man tycker jag är fin. Det är jag glad för. Medelålders och ännu äldre män skakar på huvudet, stirrar ut. En och annan har sett äcklad ut. Medelålders kvinnor och äldre har sett roade ut, en och annan lite provocerad (detta efter att håret växt ut från cellgiftsskalligheten till något som skulle kunna vara en frivillig frisyr). Bland yngre (under 40) tycker jag att jag fått en och annan uppskattande blick, lite nyfikenhet. Inget negativt i alla fall. Varken bland yngre män eller kvinnor. 

Och jag då. Hur känner jag inför denna uppenbarligen okvinliga, ofertila och enligt den heterosexuella normen, väldigt oattraktiva fisyr? Jo tack bra.

Känner jag mig okvinlig? Inte hela tiden men ibland. Ofertil? Ja, just nu men det beror inte på frisyren utan på cellgifterna. Känner jag mig oattraktiv? Nej, inte alls. 

Jag trivs ganska bra i mitt korta hår. Jag tror jag kommer behålla det, en tid i alla fall. Jag försöker tänka om. Försöker att komma i från mina tidigare, för mig själv, trygga ramar för hur jag ska se ut. För hur jag vill bli sedd på, till vilken grupering jag vill tillhöra. Det är jäkligt befriande. Jag upplever att när jag lyckats (under kropsligt tvång, kan man väl säga) ta mig ur mina gamla tankebanor kring utseende, vikten av att "se bra ut", vikten av att inte sticka ut, hålla mig till normen, vara andra (både män och kvinnor) till lags, har så många andra tankar också förändrats. Det smittar av sig, på andra områden i livet.

Och det är bra. Det är precis som jag vill ha det. 

Kommentarer (8)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Bra skrivet!
Anonym29.04.14 kl. 23:38
Så klokt och bra skrivet! Kollar in nu och då för att se hur du mår. Ber för dig! Många styrkekramar!
Lotta05.05.14 kl. 22:51
Underbart att läsa artikeln. Har totalt missat den. Och ditt fantastiska inlägg. Sitter antagligen med samma frisyr som du gör nu. (Efter cellgifter) Och förundras, över att det är så stor skillnad i hur folk bemöter mig nu, med kort mörkt hår.. Och ingen (som har en frisyr de valt frivilligt) tycks förstå mig. Du sätter huvudet på spiken. Tror jag skall behålla mitt mörka, korta hår ett tag till. Bara för jag måste verkligen övertyga mig om att så många människor verkligen lägger så mycket värderingar i en kvinno frisyr. Det gör mig sorgsen! Men väldigt glad att jag hittade din blogg!! Kramar Cecilia
mynewkickasslife.com01.06.14 kl. 12:48
Hej! Cecilia här från tidningen SOLO igen... Försökte nå dig via mail för att boka in en intervjutid snarast! Maila mig jättegärna så fort du kan! salamon.media@gmail.com
Cecilia Salamon 17.07.14 kl. 13:50
Härlig läsning! Tack! Kram Emmi
Anonymous02.10.14 kl. 12:51
Well, i liked it. Thanks for your work. I'll wait for further writings, that's for sure.
proofreading service09.11.16 kl. 23:56
Thanks a lot for this article and for your blog, it is very interesting, especially comparing with many others on the internet.
how to write a college research paper17.12.16 kl. 10:18
Every woman concerns about the issue related to her appearance. The importance of "looking good" is quite essential.
http://smartessayrewriter.com/blog/cheap-proofreading-of-high-quality-is-real/30.10.17 kl. 12:12

 

Jag är 32 år, finlandssvensk, gift och bosatt i stockholm och mamma till Ensio. Bloggen Som vanligt startade jag när allt ännu var som vanligt. Jag var ledig från mina studier till webbredaktör och var mammaledig. I juni fick jag reda på att jag har bröstcancer. Och nu är inget som vanligt längre. 

För att få kontakt, maila på: Infocomeagain@gmail.com

Instagram

 

 

 

Diy or Die

En gul apelsin

Fia Lotta Jansson

Hannas Virrvarr

Harpan Serien

Hello Kiddo

Hej Tristess

Ida-Lina

Inspirationsskafferiet

Linda Irenedotter Ingemansson

Lundagård

Cecilia Blankens

Lopptorget

Malin Ahlsved

Miia-Smycken

Minna Palmqvist

Malenami

Skråmor

Världens bästa musik

Weekday Carnival

Nästan för lycklig

Livet & Helsingfors

Karkki

Fine little day

A beautiful mess

Creature comforts

 

 

 

Ses snart igen!